Sådan får du en bedre nats søvn

Afadmin

Sådan får du en bedre nats søvn

Det er ikke så sjældent, at man høre nogen sige, at de har sovet dårligt natten forinden. Måske har du det selv sådan for tiden. Måske ligger du søvnløs lige nu og leder derfor efter svar. Heldigvis er der mange ting, man selv kan gøre for at sove bedre. Det kan være en søvn app eller nogle simple gode råd.

Undgå koffein og store mængder alkohol før sengetid

Inden du lukker ned for siden, så må du selvfølgelig gerne drikke kaffe og alkohol. Gør du det for tæt på sengetid, kan det dog forstyrre din søvn. Kaffe er et opkvikkende middel, der holder hjernen i gang. Har du lige drukket en kop og lagt dig til at sove, kører hjernen stadig derudaf. Også selvom du føler dig træt, får hjernen ikke den samme ro. Derfor anbefales det at drikke din sidste kop kaffe senest 6 timer før sengetid.

Det samme gælder store mængder alkohol. Hvis du absolut er nødt til at have vin til aftensmaden eller senere på aftenen, så hold dig til et enkel glas. Det er for lidt til at forstyrre søvnen og nok til at få hjernen til at slappe mere af.

Hold en fast døgnrytme

Prøv at lægge mærke til hvor mange timers søvn, du har brug for og regn din sengetid ud fra det. De fleste har brug for 8 timers søvn, derfor bør du f.eks. gå i seng kl. 22:00 og stå op kl. 06:00. Hold fast i denne rytme hen over nogle uger, for så begynder kroppen og hjernen at vænne sig til denne nye vane.

Derudover er middagslure efter kl. 15:00 en dårlig idé, da du ikke bliver lige så hurtigt træt senere på aften og ender med at ligge søvnløs.

Slap af før sengetid

Giv dig selv mindst en time før sengetid, hvor du kun fokuserer på simple aktiviteter som at læse en god bog, tage et lækkert karbad, rydde op, eller hvad du ellers synes er hyggeligt. Men undgå lyset fra skærme.

Dette giver kroppen og hjernen den ro, den har brug for, hvilket gør det nemmere at falde i søvn.

Lig ikke vågen i sengen

Har du ligget og vendt og drejet dig i langt over 20 minutter, og kan du stadig ikke falde i søvn? Der er ingen grund til at blive ved, da du ubevidst risikerer at gøre det til en vane at ligge søvnløs.

Kom derfor ud af sengen og lav nogle små aktiviteter. Når du så føler dig rigtigt træt, kan du prøve at gå i seng igen.

Prøv en søvn app hvis alt andet fejler

Går alt galt, kan du prøve med en søvn app. Hvis det er, fordi du føler dig stresset, eller noget går dig på, kan en søvn app nemlig være en fin måde at finde ro på.

Det fungerer som en slags hypnose, der ikke bare forbedrer din søvn. Den har også en positiv indvirkning på din hjernes sundhed.

Hvad mere kan man ønske sig end en god nats søvn og en sund, frisk hjerne, der er klar til næste dags udfordringer?

Om forfatteren

admin administrator